Sigortacılık Hukuku

Sigorta hukuku, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmeleri ve bu sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri inceleyen, ticaret hukuku kapsamına giren bir özel hukuk dalıdır.

Sigorta Hukuku, TTK’nun 6. Kitabında yer almış olup; genel hükümler, zarar sigortaları ve can sigortaları olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Uygulamada en çok rastlanan ve uyuşmazlıklara konu olan sigorta kolu ise, trafik sigortaları ve bu sigorta ile ilgili, zorunlu,ihtiyari trafik sigortası, kasko sigortası, Güvence Hesabı aleyhine yapılan başvurular olup, Kitabımızda bu konular, daha ağırlıklı olarak incelenmeye çalışılmıştır.

Sigorta Hukuku, TBK ile ve özellikle sorumluluk hukuku ile de çok yakından ilişki içindedir. TTK’nun 1451. maddesinde de, TTK’da hüküm bulunmayan hallerde sigorta sözleşmesi hakkında Türk Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Sigorta Hukuku ile ilgili diğer bazı düzenlemeler de 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nda yer almaktadır. Bu Kanunun 30. maddesinde düzenlenen Sigortacılıkta Tahkim ise, son zamanlarda seri ve ucuz bir yol olduğu için, oldukça rağbet gören bir kurumdur. Diğer uyuşmazlıklarda olduğu gibi, Sigorta Hukuku’nda diğer uyuşmazlıklarda olduğu gibi, usule ilişkin hükümlerinin (HMK’nın) önemli yeri bulunmaktadır.