TİCARİ İŞLETMEYİ VE UNSURLARINI TANIMLAMAK
Maddi hukuktan kaynaklanan taleplerin devletin yetkili organları ve devlet gücü tarafından
gerçekleştirilmesine hizmet eden faaliyetin tümünü ifade eder. Takipte alacak veya borç kavramları,
davada kullanılan, dava konusunun (müddeabih) takipteki karşılığıdır. Alacaklı veya borçlunun mutlaka
maddi hukuk açısında da alacaklı ya da borçlu olması gerekmez. Gerçekte alacaklı olmayan kişi de bir
takip yaparsa alacaklı sıfatını alır.
Rehin ise, “Ticari işletme Rehni Kanunu” nda düzenlenmiştir. Tacir ve esnaf ayrımı ile bu ayrıma bağlı sonuçları ve tacir türlerini ayırt etmek. TTK, ticari işletme yanında, tacir kavramına da hukuki sonuçlar bağlamış olup, bu sonuçlardan bir kısmı, başka kanunlarda yer almıştır. Tacir sıfatının kazanılması şartları ve anı yönünden, üç tacir türü vardır:
Kamu tüzel kişilerine ait olup da kendi kuruluş kanunu gereğince özel hukuka tabi olan veya ticari şekilde yönetilen kurum ve kuruluşlar olarak dört türe ayrılır. Tacir olmaya bağlı sonuçlardan bir kısmı esnaşara da uygulanır; fakat diğer sonuçlar sadece tacirlere özgüdür. Bir işin ticari nitelikte sayılma ölçütlerini ve ticari iş olmanın sonuçlarını belirlemek. Bir işin ticari iş niteliğinde olup olmaması, o işe uygulanacak birden fazla hüküm bulunması durumunda, hangi hükümlerin uygulanacağını belirlemek açısından önemlidir. Ticari işlere uygulanacak hüküm farklılığı, adi işlere oranla, müteselsil sorumluluk ve daha yüksek temerrüt faizi isteme olanağı gibi, ayrı sonuçlar doğurabilir.
TİCARİ DAVA TÜRLERİNİ VE BU DAVALARIN GÖRÜLECEĞİ MAHKEMELERİ SAPTAMAK
Ticari davalar üç gruba ayrılır: Birinci grup, Mutlak ticari davalar, taraşarın tacir olup olmadığına dahi bakılmaksızın,
kanunun ticari saydığı davalardır; bunların büyük çoğunluğu, TTK m. 4’de sayılmıştır; gerisi de başka kanunlarda gösterilmiştir.
ikinci grup, en az bir ticari işletmeyi ilgilendirmek şartıyla ticari sayılan, havale, saklama sözleşmesi fikir ve sanat
eserleri hukukundan doğan davalarla sınırlıdır. Üçüncü grup ise, ilk iki gruba girmeyen, fakat her iki tarafın ticari
işletmesini ilgilendiren davalardır. Davanın ticari olması, davanın görüleceği mahkeme en başta gelmek üzere, davada
kullanılacak ispat araçları (özellikle ticari defterler ve fatura gibi) ve mahkemenin uygulayacağı yargılama usulü
bakımlarından önemlidir.
KISA NOTLAR